LÄR DIG MER
GULDGUIDE
Vi på Nordic Spectra är experter på ädelmetaller och vi vill hjälpa dig att lära dig allt du behöver veta om guld. I denna guide kommer vi att utforska historien bakom guld, dess kemiska egenskaper, dess användningsområden och mycket mer.
Vad är guld?
Guld är en ädelmetall som har använts i tusentals år på grund av dess skönhet och ovanliga egenskaper. Det kemiska tecknet för guld är Au, vilket kommer från det latinska ordet “aurum”, som betyder “skimrande gryning”. Guld är känt för sin höga densitet, mjukhet, duktilitet och ledningsförmåga. Guld smälter vid 1064 °C och har en densitet på 19,3 g/cm³.
Historia av guld
Guld har varit en del av mänsklighetens historia i tusentals år. Det har använts som ett betalningsmedel, en symbol för rikedom och makt, och som smycken. Guld har varit en avgörande faktor i skapandet av civilisationer och krigföring..
Kemiska egenskaper av guld
Guld är en av de minst reaktiva kemiska elementen, vilket gör det resistent mot korrosion och oxidering. Det har också en låg kemisk reaktivitet, vilket gör det till en idealisk ledare för elektricitet och värme.
Kvalitet och renhet av guld
Guldkvalitet mäts i karat, där renheten mäts i 24-delar. Ju högre antal karat, desto högre är guldkvaliteten. 24-karat guld anses vara rent guld. Det finns också olika färger av guld, som gul, vitt och roséguld.
Vad är Karat?
Karat anger ett guldföremåls renhet där 24 Karat är renast. Rent guld (24 karat) kallas även finguld. 1 karat innebär att 1/24 del av den totala massan utgörs av guld.
Den vanligaste karathalten för guldsmycken i Sverige är 18 karat, men det förekommer även smyckestillverkning i 14 karat och i sällsynta fall även 9 karat. För att få benämnas som guld krävs minst 37,5 % guld i legeringen – 9 karat.
OBS! Det är lätt att blanda ihop Karat och Carat. Men de två beteckningarna har ingenting med varandra att göra. Karat anger alltså andelen rent guld i en guldlegering. Carat däremot är viktangivelsen för diamanter där 1 carat är 0,2 gram. Här kan du läsa mer om diamanter: Diamantguide
Legering
Legering avser guldets metallblandning. Olika legeringar ger guldet olika egenskaper och utseende. Den vanligaste guldlegeringen för smycken i 18 karat är 75 % guld och resterande 25 % är en blandning av Silver och Koppar. Ju mer koppar desto rödare färgton. 18 karat vitguld består vanligtvis av 75 % guld, 16 % Palladium och resterande 9 % koppar samt silver.
Varför lägger man till andra metaller till guld?
För att ge guldet rätt egenskaper för respektive användningsområde blandar man guldet med olika metaller. Vanliga metaller i guldlegeringar är silver, koppar och palladium.
Varför investera i guld?
Att investera i guld anses av många som en trygg investering där en stor anledning är att du faktiskt äger din investering fysiskt i form av guldet. Förutom en trygg investeringar är en guldtacka även en mycket uppskattad present vid tillfällen som dop, bröllop, födelsedagar och examen.
Vad betyder de olika guldstämplarna?
Alla smycken och föremål som innehåller mer än 37,5 % guld har en äkthetsstämpel som bekräftar materialets renhet. Här följer de vanligaste guldstämplarna.
375 = 9 karat
585 = 14 karat
750 = 18 karat
999 = 24 karat, finguld
Att ta hand om ditt guld
För att behålla ditt guld i toppskick är det viktigt att ta hand om det på rätt sätt. Guld bör förvaras på en torr plats borta från direkt solljus, värme och fukt. Rengöring av ditt guld kan göras med en mjuk trasa eller emed en speciell guldputs.
Guld och hållbarhet
Guld har en mycket hög återvinningsbarhet, vilket gör det till ett hållbart material. Återvinning av guld minskar efterfrågan på nyutvinning, vilket minskar påverkan på miljön. Dessutom kan återvunnet guld användas för att skapa nya produkter, vilket gör det till ett cirkulärt material.
Sammanfattning
Guld är en vacker och användbar ädelmetall med en fascinerande historia och många användningsområden. I denna guide har vi utforskat kemiska egenskaper, användningsområden, kvalitet och renhet, samt köp och försäljning av guld. Vi har också diskuterat hur man tar hand om sitt guld och betydelsen av återvinning och hållbarhet. Vi på Nordic Spectra hoppas att denna guide har varit användbar och informativ för dig.